Můžeme si sami vyrobit například sušené borůvky?
Lidé kdysi čelili jednomu závažnému problému. Tím bylo jak uchovat potraviny delší dobu, aniž by je bylo nutné zkonzumovat okamžitě. Musíme mít na paměti, že ledničky, které dobu, po kterou vydrží čerstvé, značně prodlužují, jsou poměrně moderním vynálezem. Dříve na to museli jít jinak.
Jedním z obvyklých způsobů uchovávání určitých typů surovin bylo jejich sušení. To se provádělo například u masa, ale i jablek, hrušek, švestek, známe i sušené borůvky https://www.nakliceno.cz/lyofilizovane-boruvky/. Díky tomu si naši předkové mohli uchovat jídlo na dobu nouze.
Dnes sice, jak již bylo zmíněno, máme ledničky. Má ale sušení stále své místo? Popravdě, mnohde má, a praktikoval jej někdy prakticky každý z nás. Vzpomeňme jen na klasické sušení hub nasbíraných v lese.
Zdá se tedy, že je to poměrně jednoduché: nakrájíte danou věc na tenké plátky, položíte na nějaký savý povrch, například na noviny, a necháte působit slunce a teplo. Ovšem tak snadné to mnohdy není a například u masa byste se mohli dočkat poměrně zajímavých výsledků.
Je pravda, že některé věci je možné takto sušit, avšak u většiny tomu tak není. Je zde totiž potřeba zabránit hnilobě a jiným rozkladným procesům. To se provádí obvykle za pomoci konzervantů, z nichž asi nejběžnější je sůl. Ani tu však nelze použít vždy, například u jablek či banánů by nepěkně poznamenala chuť.
Zde je možností koupit sušičku potravin, která je dnes běžně dostupná. Ta vám usuší maso i ovoce takovým způsobem a tak rychle, že rozkladné procesy nebudou mít možnost začít. Je pravda, že je poněkud dražší, avšak pokud chcete například domácí sušené maso, pak je to rozhodně dobrá investice.
Pokud však nebudete sušit pravidelně, pak není příliš vhodné do ní investovat, aby vám po většinu času jen nevyužitá ležela a chytala prach. Zde je lepší koupit si sušené maso či ovoce v obchodě, kde je běžně k sehnání. Jistě, jsou použity chemické konzervanty, avšak pokud je nebudete jíst denně, nebudete mít žádný problém.