Bylinky v zahradě
Jaké bylinky jsou nejčastěji vyhledávané a na co se používají? Připravili jsme vám seznam pěti neoblíbenějších a nejčastějších bylinek, které byste měli mít, pokud plánujete založit bylinkovou zahrádku a pokud chcete ozvláštnit své vaření.
Půda pro bylinky by měla být propustná, dobře zavlažovaná (především u jednoletých bylin) a dobře prosluněná.
1. Bazalka
Bazalka se hodí k rajčatům, rajčatovým pokrmům, s nimi je to ta nejlepší kombinace. Například ve známém salátu s mozzarellou, rajčaty a bazalkou. Pěstovat si tuto lahodnou bylinku, kterou můžete použít do těstovin, salátů nebo na pizzu a spjatou ji máme především s italskou kuchyní, od června do září. I v zimě ji však můžete mít v květináči třeba v kuchyni.
2. Pažitka
Pažitka má svou nezastupitelnou roli v kuchyni. Její jemná cibulová chuť doplní mnohá jídla a výborná je třeba i jen na chleba s máslem a solí. Posypat s ní brambory nebo udělat z ní bylinkové máslo, pozvedne vaši chuť.
3. Tymián
Voňavá bylinka jménem tymián se hodí do mnoha druhů mas, především pak do nádivek. Využití najde také v polévkách a nejoblíbenější je na rybách. Zkuste třeba tymiánem ovoněné pečené brambory.
4. Máta
Máta peprná je známou bylinkou, která by opravdu neměla na zahrádce nikomu chybět. Její pěstování je nenáročné a využití mnohostranné. Do čaje, jen tak hodit do džbánu s vodou a citrónem či na ovocný dezert. Vždy překvapí a potěší. Dokonce má i zdravotní účinky. Pomáhá trávení, zmírňuje nadýmání, pomáhá vylučování žluči, působí desinfekčně.
5. Petrželka
Mnoho možností využití, například jen tak na brambory s máslem. Využít můžete do salátů, do těstovin, k rýži, hodí se téměř ke všemu a doplní jakékoli jídlo. Použijte třeba malý kousek jako ozdobu obloženého chlebíčku a rázem získá jiný šmrnc. Přidejte ji třeba do bylinkových knedlíků nebo s ní ozvláštněte jiné jídlo.